GAFFARZADE SEBİLİ VE ÇEŞMESİ
Restorasyon sonrasında Gaffarzade Çeşmesi ve Sebili
Yüzyıllar boyunca kendilerine özgün mimarileriyle kentimizi zenginleştiren, yazın kavurucu sıcaklarında bir bardak soğuk su içmenin keyfini yaşatan sebillerin çoğu ne yazık ki zamana yenik düştü.
İzmir’de 20. yüzyıl başlarında sayıları 24 adet olan sebillerin sayıları giderek azaldı ve bu özel hatıralardan geriye sadece 4 tanesi kalabildi. Bunlar Kemeraltı veya diğer adıyla Sinan-zade sebili, Çakaloğlu Hanı girişindeki Gaffarzade Sebili, Kestelli’deki Katipoğlu Sebili ve Dönertaş Sebili'dir.
Türlerinin son temsilcileri olan bu sebillerin kent yaşamına döndürülmesi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU Genel Müdürlüğü Dönertaş ve Gaffarzade sebillerinin restorasyonu için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde restorasyon projelerini hazırladı. İzmir 1 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayı ile 2006 yılında restorasyon uygulamaları tamamlandı.

Restorasyon sonrası Çakaloğlu Hanı girişindeki Gaffarzade Çeşmesi
Gaffarzade Sebili'nin 19. yüzyıl başlarında daha eski bir tarihi olan Çakaloğlu Hanı ile yanında bulunan ve şu anda olmayan bir başka yapının oluşturduğu içköşeye yapılmış olduğu sanılmaktadır. Gaffarzade Çeşmesi'nin ise yine aynı yıllarda yapıldığı ve bir başka yerden alınarak, Çakaloğlu Hanı'nın cephesine yerleştirildiği sanılmaktadır.
Çakaloğlu Hanı girişinde Gaffarzade Çeşmesi ve Sebili