"Uluslararası Balkanlarda Osmanlı Mirası" Sempozyumu
Bilecik Üniversitesi (BÜ) tarafından düzenlenen ve yaklaşık 19 yerli ve yabancı akademisyenin katıldığı "Uluslararası Balkanlarda Osmanlı Mirası" Sempozyumu sona erdi.
BÜ Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan, iki gün süren üniversitenin konferans salonunda düzenlenen kapanış konuşmasında, insanları eğiten kitapların yazarlarının genellikle akademisyenler olduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Özcan, tarihin, eleştirilebilir, sorgulanabilir, tartışılabilir ve yorumlanabilir olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Bunlardan herhangi birisinin tarih olduğunu, mutlak doğru olduğunu söylemek hem insanlık açısından hem de bilim açısından mümkün değil. Bunlar farklı bakış açılarından tartışılabilecek ve müşterek bir yoruma ulaşacaktır. Bunların yapılabileceği yerlerden birisi de üniversiteler. Genç bir üniversite olarak da bu yolculukta yol almaya devam ediyoruz. Biz burada bir şeyin ne kadar önemli olduğu sonucu ile ayrılıyoruz. Balkan ülkelerinde mutlaka bu ülkelerin sorumlularının birlikte hareket etmesi ve birbirlerini, birbirlerinden dinleyerek müşterek bir geçmişin yeniden yazılması gerektiği sonucuyla ayrılıyoruz. Şunu hiçbir zaman unutmayın, eğer sizin çıkarınız başka insan topluluklarının gelecekte kavgasını gerektiriyorsa, bunun bir tek yolu var, onların geçmişte de kavga ettirdikleri. Sempozyumdan ortaya çıkan neticede budur. Birileri bizi müşterek yaşadığımız 400-500 yıl boyunca hep kavga ettirmiş tarih ve kültür kitaplarında. Fakat bu doğru değil. Biz egomanik bir gaye için yaşamıyoruz hayatı, bu bölgenin insanları adına yaşıyoruz. Biz dünyada var olduğumuz zaman dilimini insanlığa katkı olarak neler sağlayabileceğimizin sorumluluğa ile yaşamak istiyoruz. Ne kadar istersek isteyelim tarihi değiştirmemiz mümkün değil. Geçmiş geçmişte kaldı, ama kendimizi ve geleceğimizi değiştirebiliriz."
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç da, hiçbir ülkenin coğrafi sınırlarında hiçbirisinin farklı bir düşüncesinin olmadığını, sadece uluslar arası hukukta bu tür farklı ülkelerde yaşayan akrabaların ve soydaşların birlikte olma haklarının bulunduğunu kaydetti.
Akrabaların ve soydaşların demokratik bir ortam içerisinde kendi geçmişlerini veya geleceklerini birlikte yaşama haklarının bulunduğunu ifade eden Yurtnaç, şunları söyledi:
"Biz bu hakların insan hakları bağlamında devam ettirilmesini, bu birlikteliklerin sürdürülebilmesi amacıyla 6 Nisan 2010'da böyle bir teşkilat kuruldu. Tarihi oluşturanlar, yaşayanlar ve birde yazarlar var. Sahte ve gerçek kahramanlar var. Bunların dürüst, objektif bir şekilde ortaya çıkarılması ve gelecek nesile aktarılması sizlerin işi, bizler bu çalışmaları destek vereceğiz. Şuna inanıyoruz ki, biz bu coğrafyayla belki yaklaşık 100 yıldan beri uzak olsak bile sizlerin dertleri ile dertlendik, sevinçleri ile sevindik. Tarihte yüzümüzü kızartacak bir olay yaşamadığımıza inanıyoruz. Bu kitaplarda yanlış ve bizi üzen şeyler ortaya çıkarılmış ve yazılmış olsa bile, sizlere düşen bu ortak yaşanılan olayları objektif şekilde ortaya çıkarmasıdır."
Konuşmaların ardından sempozyumu katılan Yunanistan, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova ve Arnavutluk ülkelerinden katılan akademisyenler kampüste fidan dikimi gerçekleştirdi. Akademisyenler daha sonra Bilecik ve Söğüt ilçesinde incelemelerde bulundu. Uluslararası Balkanlarda Osmanlı Mirası sempozyumu bildirgesinin hazırlanarak yayınlanacağı belirtildi.
Anadolu Ajansı [2630991] Haber Yayın Tarihi : 03.04.2011