hd film izle film izle demirdöküm demirdöküm servis bosch servis vaillant servis eca servis ariston servis
 

BEDESTEN

Bedestenler, Kervansaraylar, Hanlar, Çarşılar, Köprüler, Ticarî ve Sosyal Yapılar, Ticaret Tarihi...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Anasayfa Köprüler BURSA - IRGANDI KÖPRÜSÜ (ÇARŞILI KÖPRÜ)

BURSA - IRGANDI KÖPRÜSÜ (ÇARŞILI KÖPRÜ)

E-mail Print PDF

Irgandı Köprüsü, Bursa kentinde, zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği köprü. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edildi. 1854 yılında Büyük Bursa Depremi'nde hasar gördü. Kurtuluş Savaşı’nda Yunan ordusu tarafından bombalandı. Irgandı Köprüsü, 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından yenilendi ve kullanıma açıldı.

BURSA - IRGANDI KÖPRÜSÜ (ÇARŞILI KÖPRÜ)
Bursa Irgandı Köprüsü

Dünyadaki 4 çarşılı köprüden biri olan ve restorasyonu tamamlanan tarihi Irgandı Köprüsü, 17 Mart 2004 tarihinde hizmete açılmıştı.

Dünyada, Irgandı Köprüsü'ne benzer üç çarşılı köprü daha vardır. Bunlar Bulgaristan'ın Lofça kentinde Osmanlı Köprüsü, İtalya'nın Floransa kentinde Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde Rialto Köprüsü'dür.

Bulgaristan - Osma Köprüsü
 Lofça kentinde Osmanlı Köprüsü (1874)

Floransa-Ponte-Vecchio-koprusu
Floransa Ponte Vecchio Köprüsü

Venedik - Rialto Köprüsü
Venedik Rialto Köprüsü

 

Tarihsel dokusuna uygun olarak 2002 yılının Temmuz ayında restorasyonuna başlanan yaklaşık 10 metre genişliğindeki köprünün iki tarafına, aslına uygun olarak toplam 22 ahşap konstrüksiyonlu dükkân yapıldı. Ortasında 3.6 metre genişliğinde geçiş yolu bulunan ve yürüme yolunun üzeri 6 metre yüksekliğinde bir tavanla kapatılan köprünün her 2 ayağında yer alan ve daha önce depo olarak kullanılan iki bölme (mahzen), kafeterya ve çok amaçlı kültürel tesis olarak düzenlendi.

Restorasyonunda orijinal malzemenin benzeri kullanılan, 2 depo ve 1 mescitle, 31 dükkandan oluşan Irgandı Köprüsü, 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hoca Muslihiddin tarafından yaptırılmış. Depremler, savaşlar ve bakımsızlık nedeniyle zamanla hasara uğrayan ve Kurtuluş Savaşı sırasında orta bölümü tahrip olan köprü, Haşim İşcan’ın valiliği döneminde yeniden yapılmış, fakat özgün mimarisine bütünüyle sadık kalınmamıştır. Ana tonozu betonarme olan ve her iki yanına taş kemerler yapılarak hayata geçirilen köprüde, gerek ana taş duvarların, gerekse üst tuğla örtülerin özgünlüğünü koruduğu, dükkanlar dışında ana yazpının sağlam olarak ayakta kaldığı söylenebilir.

 


nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat gebze evden eve nakliyat