Hakkari Şemdinli - Taş Köprü (Restorasyon öncesi ve sonrası)
Köprü, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinin güneybatısında bulunan Dere İçi Yolu’nun 12 km.sinde Şemdinli Çayı üzerinde yer almaktadır. Yapı, güneydoğu kuzeybatı istikametinde zemin üzerine kurulmuştur.
Kitabesi olmayan köprünün inşa tarihi ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak belli değildir. Ancak, köprünün 7 km. batısında yer alan Kelat Sarayı’nın inşa eden Şeyh Seyyid Mehmet Sıdık tarafından, XIX. yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Köprü, 2002 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarafından restorasyon çalışmaları yapılmadan önce kemeri sağlam olup, her iki yöndeki tempan duvarlarının bir bölümü tamamen yıkılmıştır. Son dönem onarımlarında köprü tabiliyesinde beton malzeme kullanılmıştır. Günümüzde sadece yaya ulaşımın sağlandığı köprünün çevre köyler ile ulaşımı, tarihi köprünün 100 m. güneybatısında son dönemlerde inşa edilen betonarme köprü ile sağlanmaktadır.
Restorasyon öncesi Taş Köprü ve yanında yeni köprü
Köprünün tabiliye uzunluğu 39.35 m., tabiliye genişliği 3.15 m., köprü açıklığı; 14.10 m., sudan yüksekliği ise 10.70 m.dir. Köprü bu konumu ile sivri kemerli tek açıklıklı yolu ortadan her iki yana eğimi ile inen köprüler grubuna girmektedir.
Köprünün mansap sol kemer ayağının içeriside inşa edilen ve alışılagelmiş köprü mimarisinde pek görülmeyen bir niş mevcuttu. Bu bölümün ne amaçla inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Ancak, Şemdinli Çayı’nın debisinin yüksek olduğu mevsimlerde çay içerisinde yaşayan alabalıkların zarar görmemesi için durgu bir mekan oluşturmak amacıyla yapılmış olduğu tahmin edilmektedir. Böylece köprüyü inşa ettiği sanılan Şeyh Seyyid Mehmet Sıdık’ın insanların akarsu üzerinde güvenilir bir şekilde ulaşımlarını sağlamıştır. Diğer yandan ise akarsu içerisindeki balıkların can güvenliğini düşünmesi dönemin insanlarının tüm canlılara ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olması gerekir.