İzmir’in Urla ilçesindeki Limantepe’de (Klazomenai) yapılan Türkiye’nin ilk sualtı arkeoloji kazısı, Türk bilim adamlarının yanı sıra İsrail Hayfa Üniversitesi’nden bilim adamlarının da desteğiyle sürüyor. Türkiye’de batıklar dışında sualtında arkeoloji kazısı yapılmadığını hatırlatan Erkanal, bu alanda çalışabilecek personelin de bulunmadığını söyledi. Limantepe’deki kazıların, sualtı arkeoloji kazısının üniversitelerde bir dal olarak okutulması ve bilim dünyasına katkısı bakımından da önemli olduğunu vurgulayan Erkanal, “Limantepe kazısı, her yönüyle bir başlangıç olacak. Buradaki kazıların birkaç kuşak devam edeceği görülüyor” dedi.
Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu; Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal, Hayfa Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Michael Artzy ve Prof. Dr. Avner Raban ile düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Limantepe’de sualtında kalan dünyanın en eski limanının sırlarının ortaya çıkacağını belirten Karaosmanoğlu, belediye olarak kazılara her türlü desteği verdiklerini, ayrıca Türkiye’nin ikinci sualtı arkeoloji müzesinin de Urla’da kurulması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal da, Limantepe’de 1992 yılında başlayan kazı çalışmalarında önemli buluntuların elde edildiğini, M.Ö 3 bin yılına ait iç kalenin, suyun yükselmesi ve çökme sonucu sualtında kaldığını söyledi.
Hayfa Üniversitesi ile yapılan bilimsel işbirliği sonucu sualtında kalan liman ve diğer kalıntıların gün ışığına çıkarılmasının amaçlandığını anlatan Erkanal, sualtında 100 metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki limanı kurtarmak için 17′si İsrailli olmak üzere 58 kişilik bir ekibin 3 hafta çalışacağını söyledi. Çalışmaların gelecek yıllarda da süreceğini vurgulayan Erkanal, “Limantepe’nin önemi, konumundan kaynaklanıyor. Limanın ortaya çıkarılması bu antik kenti daha da önemli kılacak” dedi.