hd film izle film izle demirdöküm demirdöküm servis bosch servis vaillant servis eca servis ariston servis
 

BEDESTEN

Bedestenler, Kervansaraylar, Hanlar, Çarşılar, Köprüler, Ticarî ve Sosyal Yapılar, Ticaret Tarihi...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Anasayfa Limanlar
LİMANLAR

DÜNYANIN EN ESKİ LİMANI URLA LİMANTEPE'DE

E-mail Print PDF

İzmir Urla - Limantepe (Kelazomenai)

İzmir’in Urla ilçesindeki Limantepe’de (Klazomenai) yapılan Türkiye’nin ilk sualtı arkeoloji kazısı, Türk bilim adamlarının yanı sıra İsrail Hayfa Üniversitesi’nden bilim adamlarının da desteğiyle sürüyor. Türkiye’de batıklar dışında sualtında arkeoloji kazısı yapılmadığını hatırlatan Erkanal, bu alanda çalışabilecek personelin de bulunmadığını söyledi. Limantepe’deki kazıların, sualtı arkeoloji kazısının üniversitelerde bir dal olarak okutulması ve bilim dünyasına katkısı bakımından da önemli olduğunu vurgulayan Erkanal, “Limantepe kazısı, her yönüyle bir başlangıç olacak. Buradaki kazıların birkaç kuşak devam edeceği görülüyor” dedi.

Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu; Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal, Hayfa Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Michael Artzy ve Prof. Dr. Avner Raban ile düzenlediği basın toplantısında çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Limantepe’de sualtında kalan dünyanın en eski limanının sırlarının ortaya çıkacağını belirten Karaosmanoğlu, belediye olarak kazılara her türlü desteği verdiklerini, ayrıca Türkiye’nin ikinci sualtı arkeoloji müzesinin de Urla’da kurulması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.

Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Hayat Erkanal da, Limantepe’de 1992 yılında başlayan kazı çalışmalarında önemli buluntuların elde edildiğini, M.Ö 3 bin yılına ait iç kalenin, suyun yükselmesi ve çökme sonucu sualtında kaldığını söyledi.

İzmir Urla - Limantepe (Kelazomenai) İzmir Urla - Limantepe (Kelazomenai)

Hayfa Üniversitesi ile yapılan bilimsel işbirliği sonucu sualtında kalan liman ve diğer kalıntıların gün ışığına çıkarılmasının amaçlandığını anlatan Erkanal, sualtında 100 metre uzunluğunda 40 metre genişliğindeki limanı kurtarmak için 17′si İsrailli olmak üzere 58 kişilik bir ekibin 3 hafta çalışacağını söyledi. Çalışmaların gelecek yıllarda da süreceğini vurgulayan Erkanal, “Limantepe’nin önemi, konumundan kaynaklanıyor. Limanın ortaya çıkarılması bu antik kenti daha da önemli kılacak” dedi.

Read more...
 

SİİRT - ÇATTEPE (Tell-Fâfân) LİMANI

E-mail Print PDF


Siirt’te bulunan Çattepe Höyük’teki kazılar, Botan ile Dicle’nin birleştiği noktada önemli bir tarihi liman kentini açığa çıkardı.

SİİRT - ÇATTEPE (Tell-Fâfân) LİMANISiirt'in Kurtalan ilçesinde bulunan Botan Vadisi’nde, Ilısu Barajı’nın su tutma havzasında kazı çalışmaları 2002′de Türbe Höyük’le başladı. Çalışmalar 2007′deki Başur Höyük ve 2009′daki Çattepe Höyük kazıları ile devam ediyor. Bu yıl başlayan Çattepe Höyük kazısı, özellikle ortaçağ buluntuları açısından bölge arkeolojisine yeni bir ivme kazandıracak gibi gözüküyor.

Botan Çayı, Kurtalan ilçesine bağlı Çattepe köyü yakınında Dicle’ye kavuşur. Botan’ın bittiği, Dicle ile birleştiği alanda bulunan Çattepe Höyük, jeopolitik konumu nedeniyle Botan Vadisi’ndeki önemli arkeolojik yerlerden biri. Buluntular bu stratejik yerleşimin prehistorik dönemlerden günümüze kadar iskân edildiğini gösteriyor. Ayrıca höyük üzerinde Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen, yüksekliği yer yer dokuz on metre arasında korunmuş ve birkaç farklı yapım evresi geçirmiş sur yapıları bulunuyor. Kalıntılar, yerleşimin İS 2.-3. yüzyılda Geç Roma İmparatorluğu’nun doğu savunma sisteminin bir parçası olduğunu kanıtlıyor. Arkeolojik kanıtlar ayrıca Çattepe’nin İS 4. yüzyılda doğudaki İran-Sasani İmparatorluğu’nun etkisinde kaldığını gösteriyor.

Çattepe’nin ortaçağ Arap belgelerindeki adı Tell-Fâfân. Burası 10. yüzyılda önemli bir liman haline geldi. Çünkü Dicle burada en büyük kollarından Botan Nehri ile birleşmekte ve su debisini iki katına çıkararak nehir taşımacılığı için oldukça uygun bir zemin oluşturmakta. Kazı çalışmalarında Çattepe’de bir liman yapısı açığa çıkartıldı. Bu yapı Dicle üzerinde bulunan ilk liman yapısı; Anadolu’daki diğer nehirlerde de örneklerinin olabileceğini akla getiriyor. Yerleşimin Dicle tarafında ortaya çıkartılan liman yapısı, höyüğün güneybatı yamacına inşa edilmiş, Dicle’nin sularına karşı güçlü duvarlarla koruma altına alınmış.

Read more...
 




nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat gebze evden eve nakliyat