Kırşehir Kaman'daki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, "Avrupa'da Yılın Müzesi 2012" yarışmasında, Avrupa müzeleriyle yarışacak. Japon hükümetinin karşılıksız kültürel hibe programıyla inşa edilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşhir, tanzim ve çevre düzenlemesi yaptırılan, Türk-Japon dostluğunun sembolü kabul edilen ve geçen yıl "En İyi Yeşil Müze" ödülü alan Kalehöyük Müzesi, 2012 yılı için Avrupa'nın en iyi müzeleri yarışmasına aday gösterildi. Kırşehir Müze Müdürü Adnan Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1986 yılında başlanan kazı çalışmaları sonucunda, M.Ö. 23. yüzyıla (Eski Tunç Çağı) kadar uzanan tarihi bulgulara rastlanan Kalehöyük'teki müzenin, mimari projesi ile farklılık taşıdığını vurguladı. Türk-Japon dostluğunun simgesi de olan müzenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından European Museum Forum'a başvurularak, ''Avrupa'da Yılın Müzesi 2012'' yarışmasına aday gösterildiğini belirten Güçlü, şu bilgileri verdi:
"Geçen yıl Temmuz ayında açılan Kalehöyük Arkeoloji Müzesi, aynı yıl, Amerika'da 1950'li yıllardan itibaren verilen 'En İyi Yeşil Müze' ödülünü aldı. Pek çok ziyaretçi ve özellikle mimar,uluslararası ödüle sahip müzeyi görmeye geldi. Müzemiz doğayla bir bütünlük arz ediyor. Japon Bahçesi içerisinde yeşili bol bir müze. Ayrıca Bakanlığımız tarafından 2012 yılı için Avrupa'nın en iyi müze yarışmasına aday gösterildi. Bu ödülü de alacağımızı düşünüyoruz."
Kırşehir'in Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesinde, 1986 yılında Japon Dr. Sachihiro Omura'nın başkanlığında, Japon bilim adamlarınca başlatılan kazı çalışmaları ekibinde, Japonya ve Türkiye başta olmak üzere ABD, Avustralya, İngiltere, Kore, Malezya gibi birçok ülkeden gelen araştırmacılar ve öğrenciler bulunuyor.
Kalehöyük'te, bugüne kadar sürdürülen kazılarda, Osmanlı döneminden eski Tunç Çağı'na kadar aralarında mühürler, silahlar, mutfak eşyaları, süs eşyaları ve tabletlerin de olduğu pek çok eser ortaya çıkarıldı. Türkiye'de, klasik müzelerden farklı olarak höyük şeklinde yapılan, üzeri çimlerle kaplanan Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen eserlerin bir bölümüne ziyaretçilerin elleriyle dokunmasına izin veriliyor.