hd film izle film izle demirdöküm demirdöküm servis bosch servis vaillant servis eca servis ariston servis
 

BEDESTEN

Bedestenler, Kervansaraylar, Hanlar, Çarşılar, Köprüler, Ticarî ve Sosyal Yapılar, Ticaret Tarihi...

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Anasayfa Haberler
RESTORASYON - HABERLER

DÖNERTAŞ SEBİLİ

E-mail Print PDF
“DÖNERTAŞ” YENİDEN HAYAT BULDU

 

İzmir’in yaklaşık 2 yüzyılına tanıklık eden Dönertaş Sebili, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. İlk kez böyle geniş kapsamlı bir restorasyonla kente kazandırılan Dönertaş Sebili’nin çeşmesinden artık hayat akacak. Sebile ismini veren dönertaş da artık ismine uygun olarak yeniden dönmeye başladı. Yüzyıllar boyunca kendilerine özgü mimarileriyle kentimizi zenginleştiren, yazın kavurucu sıcaklarında bir tas soğuk su içmenin keyfini yaşatan sebiller zamana yenik düşerken, İzmir’de 20. yüzyıl başlarında sayıları 24 adet olan sebillerin sayısı giderek azaldı ve bu özel hatıralardan geriye sadece 4 tane kaldı:  Kemeraltı veya diğer adıyla Sinanzade Sebili, Çakaloğlu Hanı yanında Gaffarzade Sebili, Kestelli'deki Katipoğlu Sebili ve Dönertaş Sebili.

Türlerinin son temsilcileri olan bu sebillerin kent yaşamına döndürülmesi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dönertaş ve Gaffar-zade Sebilleri’nin restorasyonunu üstlendi. Yapılan restorasyon çalışmalarıyla bu iki sebilin eski fotoğrafların üzerinde soluk bir anı olarak kalmasına engel oldu.

Kentteki tarihsel mimari mirası korumaya büyük önem verdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu tür eserler kentimizin kimliğini oluşturan özel örnekler. Bu duruma seyirci kalamazdık. Elde kalan örneklerin korunmasına yönelik çalışma başlattık. İki sebilimizi restore ederek kente kazandırdık. Emir Sultan Türbesi’nin restorasyonu ile ilgili de proje çalışmalarımız sürüyor. Şehir içinde sayıları artık iyice azalmış olan çeşme, sebil, şadırvan gibi tarihsel su yapılarını onaracağız” diye konuştu.

Read more...
 

GELENEKSEL ÇARŞILARDA KORUMA VE İŞLEVLENDİRME

E-mail Print PDF

GELENEKSEL ÇARŞILARDA KORUMA VE İŞLEVLENDİRME

 

Konya Bedesten'e ödül!

E-mail Print PDF

Konya Bedesten'de 2 bin 687 işyerinin restorasyonuna ödül!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bedesten'de gerçekleştirilen ve Türkiye'ye örnek olan 2 bin 687 işyerinin restorasyonuna Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi'nde İdeal Kent Ödülü verildi.

Konya Bedesten'de 2 bin 687 işyerinin restorasyonuna ödül!

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bedesten'de gerçekleştirilen ve Türkiye'ye örnek olan 2 bin 687 işyerinin restorasyonuna Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi'nde İdeal Kent Ödülü verildi. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Bedesten'de gerçekleştirilen 2 bin 687 işyerinin restorasyonuna bir ödül daha verildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Kent Araştırmaları Enstitüsü ve İdeal Kent Dergisi tarafından düzenlenen II. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi, İTÜ Mimarlık Fakültesi Taşkışla Kampüsü'nde başladı. Kongre kapsamında ülke genelinde 111 belediyenin eserleriyle yarıştığı İdeal Kent Ödülleri sahiplerini buldu. Konya Büyükşehir Belediyesi, 2 bin 687 işyerinin restore edildiği "Tarihi Bedesten Çarşısı Sağlıklaştırma ve Dönüşüm Projesi" ile ödüle layık görüldü. Düzenlenen törenle İdeal Kent Ödülü'nü, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın elinden Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Selim Büyükkarakurt aldı.Ülke genelinde 111 belediyenin eserleriyle katıldığı yarışmada 10 belediye İdeal Kent Ödülü'ne layık görüldü.

Kaynak: http://emlakkulisi.com/konya-bedestende-2-bin-687-isyerinin-restorasyonuna-odul/467916

 

Fatih Camii Akdeniz Medresesi yenilenecek

E-mail Print PDF

Fatih Camii Akdeniz Medresesi yenilenecek

25 Haziran 2012

Fatih Camii Akdeniz Medresesi 17 milyon liraya yenilenecek!

Fatih Camii avlusundaki sekiz medreseden oluşan külliyenin batıdaki medreseler topluluğu Akdeniz, doğudaki medreseler topluluğu ise Karadeniz olarak anılıyor. Akdeniz Medresesi, 17 milyon 520 bin TL bedelle yenileniyor.

FATİH KÜLLİYESİ, GELİŞEN İSTANBUL'UN LOKOMOTİFİ

Fatih Külliyesi, İstanbul'a Türk döneminin karakteristik görünümünü kazandıran büyük külliyeler dizininin ilk halkasıdır. Bine yakın çalışanı ve çevresindeki çarşılarla bu külliye, şehrin gelişmesinde etkili olan yeni bir ağırlık merkezi oluşturmuştur..

İstanbul İl Özel İdaresi, Fatih Külliyesi içerisinde yer alan Akdeniz Medresesi'ni restore ettiriyor. 17 milyon 520 bin Türk Lirası bedelle restore edilecek medresedeki çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor. Sekiz medreseden oluşan külliyenin batıdaki medreseler topluluğu Akdeniz, doğudaki topluluğu ise Karadeniz olarak anılıyor. Medrese, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin ardından 1463-1470 yılları arasında yapıldı. İstanbul İl Özel İdaresi'nin çalışmalarını sürdürdüğü Akdeniz Medresesi'nin her biri on dokuzar hücre, eyvan, dershane, revaklar ve tuvaletlerden meydana geliyor. Medrese hücreleri kare planlı ve avlu tarafındaki revaklara birer kapı, dış tarafa birer pencere ile açılıyor. Köşedeki hücreler dış tarafa ikişer pencere ile açılmış ve hücrelerin üstü yarım kasnaklı kubbelerle örtülmüş. Fatih Külliyesi'ni oluşturan medreseler 1766 depreminde cami ve diğer yapılarla birlikte zarar görmüşse de kısa süre içerisinde yeniden onarılmıştı. Fatih Külliyesi, 1463-1470 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un Fatih ilçesinde yaptırılmıştır. İstanbul'un fethinden sonra ilk ve en büyük yapılar topluluğu olarak yapılan Fatih Külliyesi'nin mimarı ise Atik Sinan'dır.

FATİH ÜNİVERSİTELERİ

Fatih medreseleri; Sahn-ı Seman ve Tetimme olmak üzere ikiye ayrılır. Fatih Camiinin iki tarafında dörderden sekiz adet olmak üzere inşa edilen medreselere Sahn-ı Seman adı verilmiş ve bu medreseler; Yüksek Medrese (Üniversite) olarak adlandırılmıştır. Bu medreseler; Sahn-ı Seman medreselerine öğrenci hazırlayan orta seviyede hazırlık medreseleri idiler. Fatih medreselerine; Fatih Camiinin doğusunda Karadeniz tarafında bulunanlara Karadeniz Medreseleri, Fatih Camiinin batısında Marmara tarafında bulunanlara ise Akdeniz Medreseleri denmiştir.

Türkiye Gazetesi

 

Yeni Camii Hünkar Kasrı Restorasyonuna Avrupa'dan Ödül

E-mail Print PDF

Yeni Camii Hünkar Kasrı Restorasyonuna Avrupa'dan Ödül


İstanbul Ticaret Odası’nın mali desteği ile
2005-2009 yılları arasında, Yeni Cami Hünkar Kasrı’nda gerçekleştirilmiş olan restorasyon çalışması, “2010 Yılı Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülleri” - Europa Nostra’ya layık görüldü.

Europa Nostra’nın her yıl yapılan Avrupa Kültürel Miras Zirvesi ile uluslararası ödül töreninin 8-12 Haziran tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olması da, bu sene Türkiye’den bir projenin ödül almış olmasını ayrıca anlamlı kılıyor.

Avrupa Kültürel Miras Kuruluşları Federasyonu Europa Nostra’nın 1978 yılından beri verdiği ve Avrupa'daki en iyi kültürel miras uygulamalarını öne çıkarmayı hedeflediği ödüller, Avrupa Komisyonu’nun Kültür Programı kapsamında, 2002 yılından bu yana Europa Nostra’nın yürütücülüğünde Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü - Europa Nostra Ödülü adı altında veriliyor. Toplam dört kategoride verilen ödüllere bu yıl 29 proje layık görüldü.

Proje müellifliğini Mimar Hatice Karakaya’nın üstlendiği, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan Yeni Cami Hünkar Kasrı’ndaki restorasyon çalışmaları, geniş bir uzman kadrosu ile dört yılda tamamlandı. 17. yüzyıla ait kasır, İstanbul’da bir cami külliyesi içinde bulunanların en büyüğü olma özelliğini taşıyor.

Read more...
 
  • «
  •  Start 
  •  Prev 
  •  1 
  •  2 
  •  3 
  •  4 
  •  5 
  •  6 
  •  7 
  •  Next 
  •  End 
  • »


Page 1 of 7


nakliyat evden eve nakliyat evden eve nakliyat gebze evden eve nakliyat